Dünyanın İlk Mavi Şarabı - Kozmopolitik

 Dünyanın İlk Mavi Şarabı

Mavi şarabın fikir babalarından Aritz Lopez "Gïk eğlence olsun diye, bir şeyleri alt üst edip sonuçlarını görmek amacıyla üretildi" diyor. "Yenilik getirip küçük bir devrim başlatmak istedik… ve şarap sanayi bunun için en ideal alan olarak göründü."

Ancak Lopez'in arkadaş çevresinde tecrübeli şarap üreticisi olmadığından Bask Üniversitesi'nden yardım aldılar. Burada kimyacılar iki yıllık bir çalışmanın ardından mavi şarabı üretmede, "doğayla teknolojiyi birleştirme" konusunda yardımcı oldular.

Gïk, kırmızı ve beyaz üzümlerin farklı türlerini karıştırıyor ve mavi rengi bulmak için iki organik pigment kullanıyor. Biri kırmızı üzümün kabuğundaki antosiyanin, diğeri ise kırmızımsı mavi renkte gıda boyası olarak kullanılan indigotin adlı organik bileşim.

BBC